طراحی سالن آمفی تئاتر
طراحی سالن همایش و آمفی تئاتر اهمیت ویژه ای برای شرکتها، سازمان های کوچک و بزرگ دولتی و خصوصی و بسیاری از مجتمعهای تجاری مدرن دارد. سالن همایش و آمفی تئاتر برای برگزاری جلسات، اجتماعات، مهمانیها، برنامه ها و در بعضی سالنهای خاص تر که برای سینما طراحی شده اند برای تماشای فیلم استفاده میشود. یک سالن آمفی تئاتر غالبا از قسمت هایی از قبیل ورودی، سالن انتظار و سالن اجرا تشکیل میشود. ازاین رو در حین تجهیز سالن آمفی تئاتر باید اقدامات لازم در خصوص تجهیز این فضاها به خوبی در نظر گرفته شود. به عنوان مثال، در هنگام تجهیز قسمت ورودی باید به نحوه رفت و آمد حاضران توجه داشته باشید. ناظران باید به سادگی به صندلی مورد نظر خود دسترسی داشته باشند. باید از تجهیزات تهویه مطبوع قدرتمند و بیصدایی برای ایجاد هوای مطبوع استفاده کنید در غیر این صورت حاضران در صندلیهای خود احساس راحتی نمیکنند.
-ورودی سالن:
ورودی سالن همایش بخش مهمی از معماری ساخت سالن است. برخی از سالنها تنها یک درب دارند که ورود و خروج از همان درب انجام میشود ولی برخی از سالنها نیز دو درب دارند که یکی از آن ها برای ورود و یکی برای خروج استفاده میشود. برخی از سالن های همایش و آمفی تئاتر به دلیل وسعت بیشتر نیاز به چندین ورودی و خروجی دارند. بهتر است ورودی و خروجی سالن جدا از هم باشند و عرض لازم برای دربها به ازای هر ۱۰۰ نفر به اندازه ۸۰ الی ۱۰۰ سانتی متر است. طراحی ورودی سالن باید به گونه ای باشد که باعث تجمع افراد پشت در نشود و تهیه بلیط یا سایر تشریفات ورود در آن به سرعت و منظم انجام شود. بهتر است این نکته را در نظر بگیرید که قرار گرفتن افراد باید بصورت خطی (صف) باشد، فضای مناسب برای افراد ۱ متر مربع برای شش نفر و یا به صورت خطی حدود ۲ متر به صورت طولی برای ۴ نفر می باشد. در نتیجه برای ورود افراد به سالن چینش خطی مناسب ترین چینش است. در این فضا می توان برنامه های آینده را تبلیغ کرد . سرانه جهت کل فضای ورودی در سالن های بالای ۱۲۰۰ نفر، ۲۴۰ متر مربع است و ارتفاع این بخش دست کم ۲/۴ متر می باشد.
تعداد دربهای سالن باید براساس ابعاد و ظرفیت سالن در نظر گرفته شده تا در مواقع اضطراری مشکلی برای حضار و خروج بوجود نیاید. دربهای دولنگه بهتر بوده و می بایست به بیرون باز شوند. برای ورود و خروج VIP و عوامل صحنه و کنترلر نیز می بایست دربهای اختصاصی در نظر گرفته شود. استفاده از دربهای نیمه آکوستیک برای سالن همایش و اتاق فرمان معمول بوده که بهتر است جنس درب ها تمام چوب با ضخامت حداقل ۵ سانتیمتر با لمسه کوبی پارچه و چرم بر روی پشم سنگ یا فوم باشد. همچنین در درز دربها نوار لاستیکی مناسب اجرا شده و از یراق های مخصوص آکوستیک استفاده گردد. استفاده از درب تمام آکوستیک در استودیوها و مراکز با حساسیت بالاتر توصیه می شود.
طراحی سالن همایش و آمفی تئاتر : (سالن انتظار):
پس از تجهیز قسمت ورودی ، نوبت به سالن انتظار میرسد. از آنجایی که حاضران، زمان زیادی را در این بخش از سالن سپری میکنند، از این رو این بخش از سالن باید تمام امکانات رفاهی مورد نیاز حاضران را به سادگی در اختیار آنها قرار دهد. فضایی است جهت تجمع حاضرین پیش از شروع برنامه و استراحت آن ها در بین چند برنامه. سرانه کل آن ۲۶/۰ متر مربع است و ارتفاع آن حداقل ۳/۳ می تواند باشد. از سالن انتظار علاوه برتالار باید به سایر فضاهای عمومی (سرویسها، اداری، رستوران، بوفه، …) دسترسی مستقیم موجود باشد. همچنین در ابتدای سالن انتظار فضایی با سرانه ۲/۰ متر مربع برای حداکثر %۵۰ تماشاچیان که احتمالاً سیگار می کشند با تهویه مناسب و ارتفاع بیش از ۳/۳ متر پیش بینی می شود.
طراحی سالن همایش و آمفی تئاتر : (سالن اجرا):
سالن اجرا در حقیقت، قلب یک سالن آمفی تئاتر است. در انتخاب رنگبندی فضا، فاکتورهای بیشماری را باید در نظر گرفت. در طراحی دکوراسیون داخلی و تجهیز سالن آمفی تئاتر، حداکثر ظرفیت سالن به شکل هندسی آن، محدودیت های صوتی و تصویری، آکوستیک سالن، خط دید و اندازه و شکل سن بستگی دارد. یکی از مهم ترین مسائل در سالن های اجتماعات از قبیل آمفی تئاتر ها، کنفرانس و .. محل استقرار تماشاچی می باشد. به این دلیل که هدف اصلی از ایجاد چنین فضاهایی ارائه خدمات مناسب به شرکت کنندگان و تماشاچیان است.
– ابعاد سالن اجرا:
در طراحی سالن ها ابعاد و شکل ظاهری آنها دارای اهمیت بالایی می باشد. مواردی که به ابعاد سالن ها بستگی دارند عبارتند از: تعداد ردیف های سالن، عرض راهروها، تعداد مخاطبین، خطوط دید حضار، اندازه صندلی ها و… سالن هایی که دارای ابعاد کوچکی هستند و حداکثر ظرفیت آنها ۸۰ نفر است با کف مسطح مناسب تر است. اما سالن هایی که شامل ابعاد بزرگتری هستند قاعدتا دارای ظرفیت بیشتری نیز هستند از این رو برای دید بهتر مخاطبین نسبت به سن و دیگر کارکردهای سالن استفاده از سطوح پلکانی یا شیبدار مناسب تر است.
– حجم فضای مورد نیاز :
برای هر نفر به دلیل شرایط آکوستیک سالن در سالن های تئاتر حدود ۵ متر مکعب و برای سالن های اپرا حدود ۶ الی ۸ متر مکعب نیاز میباشد که این مقدار فضا به دلیل ایجاد سیستم تهویه هوا , نباید کمتر از این مقدار باشد.
امکاناتی که باید در قسمت انتظار سالنهای همایش و آمفی تئاتر وجود داشته باشد :
–سرویس بهداشتی: که معمولا باید دارای دسترسی مناسب و در موقعیت مناسب باشد که ابعاد استاندارد آن ۶ عدد و فضای ۲۳ متر را در بر میگیرد .سرویس ها باید در مسیر حرکت حاضرین و در دسترس عموم باشند. برای هر ۳۰ الی ۳۵ نفر یک سرویس آماده می شود. تعداد سرویس های بهداشتی باید به گونه ای باشد که صف های طولانی، هنگام استفاده از سرویس ها تشکیل نشود. همچنین سرویس ها باید برای معلولین به تفکیک ساخته شده و تهویه مناسبی داشته باشند از آنجا که جز فضاهای درجه ۳ می باشد نباید در دید کامل قرار گیرد.
– کافی شاپ : یکی دیگر از امکاناتی که در داخل سالن ها، جزئی از نیاز های ضروری شده است ، کافی شاپ و رستوران میباشد. که اگر به صورت پیش فرض ۵۰ نفر بخواهند همزمان از کافه استفاده نمایند فضایی حدود ۹۰ متر به غیر از قسمت آشپزخانه نیاز میباشد. برای این فضا برای هر میز ۴ نفره ۷۶/۵ متر مربع فضا احتیاج دارید .در کنار آن ۱۵ متر مربع فضای آشپزخانه و محل فروش می خواهید.
– فضای خدماتی در پشت صحنه:
–اتاق لباس:
یکی از فضاهای کاربردی و اصلی سالن می باشد در طراحی این فضا باید دقت شود که این فضا به عنوان یک فضای خصوصی به حساب می آید و باید تمامی حریم های آن در نظر گرفته شود . حداقل مقدار فضای لازم برای هر نفر ۵ متر مربع و برای ۶ نفر با ۸ کمد ۴۵ متر مربع می باشد. نکته دیگر وجود انبار لباس است که حداقل ۵تا۷ متر مربع در نظر گرفته می شود.
–اتاق گریم :
این فضا باید با سن در رابطه مستقیم عاری از صدا و دارای نور کافی باشد. حداقل مقدار فضای لازم ۳ متر مربع میباشد . همچنین وجود سرویس بهداشتی در این فضا ضروری می باشد.
–اتاق نور و صدا:
اتاق نور و صدا باید به صورت دو اتاق مجزا در نظر گرفته شود که علاوه بر این که کاملا نزدیک به صحنه باشد باید دسترسی کامل داشته باشد. برای این منظور در فضای پشت و قسمت بالای صحنه فضای مناسبی برای این اتاق ها میباشد.که معمولا برای اتاق صدا بردار حدود ۵ متر مربع و برای اتاق نور پرداز ۶ متر مربع در نظر گرفته میشود که این ابعاد بدون انبار برای این تجهیزات میباشد که فضای انبار ۱۲ متر مربع کافی میباشد.
–اتاق کارگردان:
برای اتاق کارگردان معمولا در کنار صحنه و به صورتی که دیده نشود یک اتاق ۹ متری طراحی میشود که کاملا به صحنه مسلط باشد.
–اتاق گروه موسیقی:
این بخش چون به صورت زنده اجرا خواهند داشت و باید کاملا با صحنه و با سکانس های مختلف هماهنگ باشد یکی از مهمترین بخش های سالن محسوب خواهد شد. برای این منظور حدود ۱۶ متر مربع به اضافه ۴ متر فضای نگهداری تجهیزات نیاز می باشد.
–اتاق استراحت:
برای استراحت گروه در آخر کار و یا برای آماده شدن گروه در ابتدای نمایش در نظر گرفته میشود که معمولا به صورت استاندارد یک فضای ۴۰ متری با چند کاناپه مناسب میباشد.
–اتاق مطالعه:
معمولا برای تمرین سناریوها یک اتاق ۴۲ متری در نظر گرفته میشود تا گروه اجرا کننده بتوانند سناریوها را مطالعه کرده و با هم تمرین نمایند.
–اتاق مصاحبه :
به صورت استاندارد حدود ۱۶ متر مربع و با تعدادی صندلی و یک میز تجهیز میشود.
-قسمت های اداری سالن ها:
-اتاق رئیس:
این اتاق از لحاظ موقعیت در بهترین موقعیت طراحی میشود که معمولا با اتاق جلسات یکی میشود و فضایی برابر با ۳۵ متر مربع برای این منظور کافی میباشد.
-اتاق حسابداری و بایگانی:
۱۶ متر مربع برای خود اتاق و یک فضای ۵ متر مربع برای بایگانی و ۱ فضای ۱۶ مترمربع برای مرکز کامپیوتر نیاز است.
-اتاق آرشیو
۱۶ متر مربع برای اتاق بایگانی آرشیو و ۹ متر مربع اتاق برای مسول اتاق آرشیو و ۲۰ متر مربع هم برای مرکز اسناد سالن نیاز است.
-بخش های خدماتی :
-موتورخانه
این قسمت باید در جایی باشد که بتواند به همه سالن سرویس دهد. ابعاد مورد نظر ۵۰ متر مربع است.
-انبار مرکزی
به دلیل این که معمولا هر بخش یک انبار دارد ما فضای بزرگی را برای انبار مرکزی نمی خواهیم مقدار ابعاد لازم ۲۵ متر مربع است.
-پارکینگ
مساحت مورد نیاز برای پارکینگ هم به ازای هر خودرو حدود ۱۸ متر مربع است.
تاسیسات مکانیکی و الکتریکی:
نکته مهم دیگر تاسیسات مکانیکی و الکتریکی است که شامل جعبه کمک های اولیه، هواسازها، لوله کشی ها، سیستم گرمایشی و سرمایشی، کپسول و جعبه های آتش نشانی، سیستم تهویه مطبوع، سیستم هایی که برای اجرا روی صحنه نیاز هستند،کابل کشی ها و… می شود.
عواملی که در چیدمان یک سالن همایش و آمفی تئاتر می تواند موثر باشد:
– دید مناسب مخاطب
یک سالن زمانی از نظر شخصی که استفاده کننده است خوب و عالی به نظر میرسد که شخص در درجه اول دید بسیار کافی نسبت به صحنه داشته باشد.
-دسترسی آسان به صندلی ها
درسترسی آسان به صندلی ها جز مواردی است که باعث نظم در سالن میشود.
-شکل صحنه و جایگاه